Torenlaan Theater

 

Vanuit het Zeister Mannenkoor is de vraag gekomen om een betere entree en een extra repetitie ruimte te creëren. De bestaande entree bevindt zich in de aanbouw van de voormalige kerk. Deze verkeert momenteel in slechte staat en is zeker ook niet geschikt voor mindervaliden.

 

Read more


Het schetsontwerp voorziet in een oplossing waarin de aanbouw volledig opnieuw wordt gebouwd om zo multifunctioneel gebruikt te kunnen worden, plaats biedt aan een zaal van ca. 75 m2, moderne toiletten herbergt en het theater overal toegankelijk is voor minder validen.

 

Read less

Zies Hotel

 

Na het succes van het restaurant Zies op de Twijnstraat 58 in Utrecht zijn er plannen ontstaan om Zies uit te bereiden met een hotel. De mogelijkheden hiervoor lagen direct achter het restaurant. In het monumentale achterhuis, dat toen nog bewoond werd door 7 studenten, is het gelukt om een kleinschalig maar vooral ook “luxury boutique hotel” te maken.

 

Read more


De grootste uitdaging was de puzzel op te lossen om van dit achterhuis 5 hotelkamers te maken met ieder een eigen luxe badkamer. Dit is enerzijds gelukt door het gebouw zo veel mogelijk weer terug te brengen naar de oorspronkelijke plattegrond, maar ook door juist de 3 smalle ruimten boven elkaar te doorbreken en zodoende een kamer met een badkamer te verbinden.
 
Tijdens het bouwproces kwamen oorspronkelijke details tevoorschijn maar ook zaten de originele deuren uit 1905 nog verstopt in de wanden. Deze deuren zijn nu nog steeds onderdeel van het huis. Door alle lage plafonds te verwijderen is er weer hoogte gekomen in alle ruimtes. Een verrassing was wel dat er nog boven het verlaagde plafond, een afgesloten trap naar de buren zat. Dit is een extra gimmick geworden in één van de kamers en de aanwezigheid ervan is zichtbaar in de gang.
 
Het hotel ademt een wijnsfeer. Zo is iedere kamer vernoemd naar een authentieke druifsoort, zijn er verschillende andere elementen die men associeert met het drinken van een goede wijn. Voorbeeld is de muurschildering van een kurkentrekker door Susan Mertens Art.
 
Op 6 februari 2017 heeft het hotel zijn deuren geopend. Het volledige traject van ontwerp, vergunningen tot aan de bouw is door mij uitgevoerd. Uiteraard houden mijn werkzaamheden nooit helemaal op als de bouw begint en komen er altijd in oude gebouwen mooie verrassingen naar voren.
 
Eigenaren Anthony Scheffers en Francies Slee weten goed welke sfeer zij willen in de kamers. Met mijn heldere indelingen van de kamers hebben zijn een verdere invulling kunnen gegeven aan het interieur.

 

Link: www.zies-utrecht.nl
Opdrachtgever: S&S Horeca

 

Read less

Van Eijk

 

Revitalisatie van de gevel van een bestaand bedrijfspand meubel- en interieurbouw Van Eijk. Twintig jaar geleden is dit bedrijfspand gebouwd met een rode baksteen als nadrukkelijke eis. De vraag is nu om van deze gevel een onderscheidende voorgevel te ontwerpen binnen het stramien van de mogelijkheden met uitstraling en duurzame materialen.

 

Read more


In dit nieuwe ontwerp is de bestaande vorm van de voorgevel gewijzigd en zijn schuine vlakken toegevoegd. De kozijnen worden verbijzonderd door middel van een forse omkadering van hout en ledverlichting. De bestaande reclame wordt op de gevel geplaatst en is verlicht.

 

Voor Brand BBA heb ik het ontwerp voor deze metamorfose mogen maken, als ook de daarbij behorende documenten voor de omgevingsvergunning geproduceerd.

 

Freelance opgave voor Brand BBA te Alblasserdam

 

Read less

Kong

 

“KONG encourages patients to jump out of bed, if not physically at least mentally..Ram Katzir

 

Kunstenaar Ram Katzir heb ik ondersteunt in de technische uitwerking van zijn kunstwerk in het Medisch Spectrum Twente.

 

Zies

 

De locatie aan de Twijnstraat en het Ledig Erf kent een lange geschiedenis en krijgt met de komst van station Vaartse Rijn, weer een prominente rol in de toegang tot het centrum van Utrecht. Het gebouw aan de Twijnstraat 58 is sinds 15 december 1992 een integraal beschermd rijksmonument. Zowel de gevel als de structuur van de begane grond hebben in het verleden vele transformaties ondergaan.

 

Read more


Nu is deze begane grond geschikt gemaakt voor het bedrijfsmatig voeren van een restaurant. Voor dit ontwerp is de entree weer terug geplaatst aan de voorzijde – de Twijnstraat. In de zijgevel is een grotere opening gerealiseerd De maat van het oppervlak schikt zich naar de kaders die bepaald zijn door de bestaande hardstenen bekleding. Het raam doet weer denken aan de vitrine die hier ooit zat, maar bied bovenal een schitterend uitzicht over het Ledig Erf en is dan ook een gewild plekje.

De muur waar het raam in zit is vermoedelijk één van de redenen dat dit pand een monumentale status heeft verkregen. Het is een zeer oude muur van bijna een meter dik. Ooit was het verbonden met het pand er naast waar nu meneer Smakers in is gevestigd. Deze vroegere verbinding is diep genoeg om de bar grotendeels in te plaatsen.

Om de lengte in de plattegrond te accentueren wordt aan de achterzijde van het object de bestaande gevelopening vergroot en zijn hier de aansluitingen weggedetailleerd. De opstelling van de tafels is ook nog eens in de lengte geplaatst.

Om deze en andere ingrepen mogelijk te maken is al in een vroeg stadium contact gezocht met de gemeente en is er uitvoerig gesproken met de eigenaar van het object. In oktober 2014 is het restaurant open gegaan. Het volledige traject van ontwerp en vergunningen is door mij uitgevoerd als ook in beperkte mate de begeleiding van de bouw.

 

Link: www.zies-utrecht.nl
Opdrachtgever: S&S Horeca

 

Read less

Gerrit Rietveld Academie

 

Gedreven door ruimtegebrek, een nieuwe richting van het onderwijs (meer masterstudenten en minder bachelor studenten) en de wens om alle onderwijsactiviteiten op één locatie samen te brengen, hebben de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut stappen gezet voor een nieuw huisvestingsproject op de huidige locatie aan de Fred. Roeskestraat.

 

Read more


Door middel van een prijsvraag heeft Fedlev dit project gekregen. Voor de verdere uitwerking van het project t/m definitief ontwerp is Team Fedlev een samenwerking aangegaan met Hootsmans architectuurbureau.

In verschillende stadia ben ik betrokken bij dit project. In eerste instantie alleen voor een parkeerstudie onder de nieuwbouw, daarna voor de verbouwing van het bestaande Benthum Crouwel gebouw en de herindeling van het Gerrit Rietveld gebouw. Als laatste heb ik mee mogen werken aan het definitieve ontwerp van de nieuwbouw.

 

Freelance opgave voor Hootsmans Architectuurbureau te Amsterdam en Paulien Bremmer

 

Read less

Eyeworks

 

In de historische binnenstad van Amsterdam, op de grens van het beschermde Unesco-gebied, bevindt zich het zogenaamde Raamplein schoolcomplex uit 1901. Het geheel bestaat uit een neo-classicistisch schoolgebouw van de voormalige Eerste Openbare Handelschool, een vrijstaand gymnastiekgebouw in neo-renaissancestijl, en een direct aan het schoolgebouw grenzende voormalige conciërgewoning aan de Passeerdersgracht.

 

Read more


De gebouwen zijn rondom een eigen binnentuin gelegen en hebben allen de status van Rijksmonument. Tevens is het complex als ensemble beschermd. Onze opdrachtgever, film- en televisieproducent Eyeworks, heeft het complex aangekocht ten behoeve van de huisvesting van haar hoofdkantoor.
 
Doel van de ontwerpopgave is om het Rijksmonument geschikt te maken voor het gebruik van een modern mediabedrijf met behoud van het monumentale karakter. De oorspronkelijke hoofdstructuur wordt gekenmerkt door een rationele opzet van een centraal gelegen corridor en de direct daaraan gelegen vierkante lokalen. De lokalen worden ingericht als kantoorruimte voor de productieteams. Deze hoofdopzet behouden we zoveel mogelijk. In het hart van het gebouw, aan tuinzijde, voegen we een glazen tuinkamer toe die voor speciale gelegenheden kan worden gekoppeld aan de grote vergaderruimte en ontvangstruimte. Op een aantal plaatsen breken we de lokaal- en gangwanden subtiel open. Er ontstaan nieuwe zichtlijnen dwars door het gebouw heen, ten behoeve van contact en communicatie tussen werknemers.
 
Het gebouw bestaat uit drie hoofdverdiepingen en een royale zolder met fraaie houten spanten. De zolder wordt het domein van de filmmontage, hier worden de films daadwerkelijk gemaakt en ook bekeken in de eigen huisbioscoop. Om meer ruimte op zolder te creëren hebben we een entresolverdieping toegevoegd die dwars door de sculpturale balkenstructuur steekt.
 
Bij dit project ben ik vanaf het schetsontwerp tot en met de bouwaanvraag intensief betrokken geweest.

 

Freelance opgave voor Hootsmans Architectuurbureau te Amsterdam

 

Read less

Conciërgewoning

 

Voormalige conciërgewoning als onderdeel van het Raamplein scholencomplex. Een deelopdracht waarbij de woning weer voorzien van allerlei onderdelen die het wooncomfort verhogen, als ook een transparante achtergevel.

 

Read more


 

Voor dit onderdeel ben ik ingezet vanaf het schetsontwerp tot aan de omgevingsvergunning.

Opgave voor Hootsmans Architectuurbureau te Amsterdam

 

Read less

Raamplein

 

Studie naar de overgebleven open hoek van het Scholencomplex Raamplein. Deze hoek wordt afgezwakt door hem af te ronden. De raamopeningen zoeken aansluiting met het neo-classicistisch schoolgebouw. Er is veel onderzoek gedaan naar de wijze waarop het metselwerk toegepast zou moeten worden.

 

Read more


 

Opgave voor Hootsmans Architectuurbureau te Amsterdam

 

Read less

Company Webcast

 

De nieuwe werkplek van het bedrijf Company Webcast heeft een industrieel karakter met een vrije hoogte van 4,9 meter en grote vensters. De enorme hoeveelheid licht en lucht heeft veel kwaliteit, een mooi uitgangspunt voor het ontwerp.

 

Read more


Door een beperkte budget worden de bestaande installaties, het plafond en de vloer, gelaten zoals ze zijn. Het ontwerp richt zich op het laten ontstaan van nieuwe ruimtes; het spel met de wanden vormt de uitdaging. Open ruimtes met direct zicht op de omgeving, naar meer intieme ruimtes met de focus op de binnenzijde. De ruimtes verlopen van breed naar smal, de marke¬ring van een nieuwe zone of functie. Daglicht en verse lucht zijn altijd aanwezig, omdat alle kantoorwanden half hoog zijn. De zacht gekromde wanden nodigen je uit naar binnen. In het centrale gordijn komt deze kromming terug, maar dan bijna ruimte hoog en gemaakt van linnen stof, welke beweegt als je er langs loopt en ze geeft een semitransparante doorkijk.

De kantoor scheidende wanden zijn uitgevoerd met een basis van ecoplex, waar minerale wol met wolvilt als afwerking is aangebracht. Iedere wand heeft een eigen plank, voor kantoorbenodigdheden en privé spullen.

Alleen voor de definitieve uitwerking was ik betrokken bij dit project.

Freelance opgave voor Marlies Boterman

 

Read less


Rechtbank Zwolle

 

De bestaande rechtbank van Zwolle, naar het ontwerp van architect Kruger uit 1964 is opgeleverd in 1977. Reeds midden jaren tachtig ontstond er behoefte aan uitbreiding. Na vele jaren van gestrande plannen is er eind 2004 een nieuwe start van het ontwerptraject begonnen dat geresulteerd heeft in de huidige uitvoeringsfase.

 

Read more


Het ontwerp voorziet in nieuwbouw en renovatie van de oudbouw. De nieuwbouw wordt naast de oudbouw geplaatst en grenst aan de historische stadsgracht van Zwolle op een plek waar veel richtingen en routes samenkomen. De vorm van het ontwerp voor de nieuwbouw is bepaald door stedenbouwkundige richtingen en grenzen, hoogtes en zelfs de positie van de bomen. Hiermee is enerzijds stedenbouwkundige samenhang gecreëerd, ontstaan er nieuwe zichtlijnen en vormt de rechtbank anderzijds door zijn bijzondere vorm een ijkpunt in de stedenbouwkundige context. Oud- en nieuwbouw vormen straks één nieuw tijdloos geheel.

De opbouw van de nieuwbouw kenmerkt zich door een klassieke ordening in drie delen: een gesloten sokkel, een openbaar deel omringd door kolommen, en een kroonlijst met besloten werkgebied.

Op de begane grond bevinden zich de entreegebieden en facilitaire functies, zoals opslag, archief, cellen, verhoorkamers en technische ruimten. Het bestaande gebouw wordt hier verbonden met de nieuwe publieksentree. De publieke laag bestaat uit een dubbelhoge verdieping met een omloop (publieke wachtruimte), zittingszalen, raadkamers en bibliotheek. De bovenste laag tot slot bestaat uit drie besloten verdiepingen met de kantoren voor de medewerkers.
Aansluitend bij de betreffende functie, heeft elke laag een eigen constructieprincipe, installatieconcept en materiaalgebruik voor het interieur.

De stage die aanvankelijk vijf maanden zou gaan duren is, om het definitieve ontwerp af te ronden, verlengd met een dienstverband als tekenaar.

 

Opgave voor Hootsmans Architectuurbureau te Amsterdam

 

Read less

Viktor van Hooff, architect

 

Als zelfstandig en onafhankelijk architect werk ik graag samen met u.

 

Read more

 

samen

 

Ik werk op een persoonlijke wijze samen met u en help u om uw dromen te realiseren. Een plek met smaak te creëren waar u zich prettig voelt om te wonen, werken en/of recreëren. Mijn ontwerpen ontstaan vanuit uw wensen en die bijzondere plek.

 

ontdekken

 

Tot een helder concept komen is de eerste stap in de samenwerking. Ik combineer uw ideeën met mijn ruimtelijke kwaliteiten. Om tot oplossingen te komen moeten er mogelijkheden gevonden worden, maar ook zeker iedere mogelijkheid benut worden om te ontdekken. Ontdekken waar de mogelijkheden liggen.

 

onderzoeken

 

Om tot het ontwerp te komen moeten de randvoorwaarden in kaart worden gebracht en bepaald worden hoe we kunnen omgaan met die randvoorwaarden.

 

uitvinden

 

Met het onderzoek en onze ontdekkingen kunnen we met de verkregen inzichten de oplossing vinden. Dit is ruimtelijk maar ook zeker technisch: hoe kan de oplossing het beste gebouwd worden. Uitvinden hoe alles in het detail uit gaat komen.

 

& realiseren

 

Uiteraard is de volgende stap de oplossing daadwerkelijk uitvoeren! Uw droom en mijn missie.

 

info@viktorvanhooff.nl

06 24 55 31 70

 

Read less